Sano laboratorij – analiza osnovnog krmiva

VAŽAN ELEMENT USPJEHA VAŠEG GOSPODARSTVA

Razina produktivnosti mliječnih krava i goveda za tov se posljednjih godina stalno povećava. Za optimalnu razinu produktivnosti i zdravlja životinja farmer mora znati koje komponente hrane može koristiti kako bi sastavio efektivan i učinkovit obrok. Znanje o sastojcima komponenti hrane je pri tome neophodno. Genetski potencijal produktivnosti, zdravlje životinja, troškovi obroka, ali i ciljevi zaštite okoliša predstavljaju najviše zahtjeve za individualne obroke na gospodarstvu. Jedna stvar je jasna: Više nije dovoljno osloniti se samo na standardne i referentne vrijednosti. Osnovni obrok i koncentrati gube između ostalog hranjivi, mineralni i vitaminski sadržaj ovisno o biljnoj populaciji, načinu uzgoja, korištenoj genetici, vremenskim prilikama, gnojenju i trenutku žetve.

Analiza obroka daje vrijedne informacije o uspjehu mjera uzgoja hrane i podatke za sastavljanje obroka. Važan je elemenat za otkrivanje i sprječavanje problema kod životinja.

Međutim, analiza hrane nije jednaka analizi hrane: Sano laboratorij radi s najnovijim standardima te je stoga započeo suradnju s vodećim svjetskim laboratorijem za ispitivanje komponenti hrane, s CVAS - Cumberland Valley Analytical Services. Ovaj koristi daljnji razvoj Weenderove analize, takozvani CNCPS model. CNCPS model prilikom analize hrane uzima u obzir preciznije ispitivanje proteina, masti i ugljikohidrata. Ne radi se samo o čistom sadržaju hranjivih tvari, već također razmatra i raspoloživost u probavnom traktu kao i brzinu prolaza. Nadalje, uključuje i specifične čimbenike životinja i okoliša. Model selektivno klasificira frakcije ugljikohidrata i proteina pomoću specifične probavljivosti ili vezivanja s frakcijama vlakana. Tako je moguće preciznije detektirati sinkronizacija u buragu. Osim toga je moguće dati točnije informacije o stanju opskrbe esencijalnim aminokiselinama.

Vaš izravni kontakt

Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o.
044/568-000
044/670-816
Industrijska cesta 1, Potok
44317 Popovača
Hrvatska