Poboljšajte svoje hranjenje i analizu hrane sa Sano
Sano laboratorijske analize prema najnovijem CVAS standardu
Sano Laboratory - Obrazac za analizu
Ispitivanje osnovnog obroka za učinkoviti AMTS obračun obroka. Naručite još danas!
Produktivnost mliječnih krava u svijetu posljednjih se godina intenzivno i neprestano povećava. To je direktna posljedica prvenstveno intenzivnog unapređenja genetike. Istovremeno se intenzivno razvijaju tehnološke metode upravljanja proizvodnim procesima na farmama, zaštiti zdravlja i posebno hranidba. Suvremene metode i laboratorijske analitike krmiva i elektronskog sastavljanja obroka omogućile su izuzetno povećanje efikasnosti korištenja uobičajenih vrsta hrane.
Radi ilustracije navedimo samo nekoliko elemenata koji su primjer navedenog povećanje efikasnosti hranidbe:
1. Unos suhe tvari (= odnosi se na količinu suhe tvari u obroku) i Konverzija hrane (= koliko litara mlijeka životinje proizvedu iz 1 kilograma suhe tvari obroka) dva su vrlo usko povezana elementa
Konverzija se treba kretati između 1,5 – 1,6; lako je izračunati da povećanje konverzije sa sadašnjih 1,1 na 1,5 - pri unosu 20 kg suhe tvari - znači -> 5,5 litara mlijeka više
2. Probavljivost obroka (probavljivost kukuruzne silaže može varirati od 48-71 jedinica probavljivosti)
Povećanje probavljivosti kukuruzne silaže (NDF) za 1 jedinicu omogućava
> 0,12 kg unosa S.T., tj,
> 0,21 kg mlijeka više;
Saznajte više - preuzmite prezentaciju
Kako se u praksi može povećati konverzija i probavljivost krmiva?
- Analiza obroka; nove analitičke metode, i - pogotovo kompjutorskih matematičkih modela – u kombiniranoj primjeni omogućava osjetno povećanje efikasnosti laboratorijskih analitičkih postupaka. Ono za što nam je još do prije nekoliko godina trebalo tridesetak kompliciranih analiza koje su se provodile po više dana – danas se završi za svega nekoliko sati. I što je još interesantnije – analize za koje je nekada bila potrebno „brdo” laboratorijskih aparata i opreme, ovom tehnikom se – sa nekoliko minuta – provede na jednom relativno malom uređaju, koji podsjeća na obično računalo. Naravno – sve funkcionira na bazi moćnog softwera koji je baziran na detaljno razrađenim algoritmima. Pored osnovnih parametara, analiza sadrži sve frakcije proteina (9 vrsta) , te velik broj informacija o vlaknima uključujući NDF i uNDF probavljivost u razdoblju od 30 do 240 sati; ugljikohidrate – gdje izdvajamo škrob i njegovu probavljivost; kiseline u silaži, masne kiseline, nezasićene masne kiselina, pojedine minerale, kao i izračun raznih pokazatelja energije i indeksa, te DCAD i dr. Podsjetimo da se probavljivost određuje u nativnom uzorku.
- No, glavno je pitanje > što se radi sa analizama? Ovo nije laboratorij koji proizvodi rezultate i prodaje analize, pa da se naručioci snalaze i traže tumačenja analiza na raznim stranama kako znaju i umiju. Naprotiv -> Rezultati analiza su odmah obrađeni od strane posebno educiranih SANO stručnjaka, koji koriste rezultate analiza pri računanju i izradi obroka za mliječne krave putem tehnologije poznate u stručnim krugovima pod nazivom Cornell University Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS).
Ovaj sistem izračuna i izrade obroka je u najvećem dijelu Europe posve nov. U zemljama sa najnaprednijim govedarstvom, prije svega u SAD - u, ovaj sistem predstavlja standard rada. Sistem CNCPS je vrlo kompleksan i počiva ne samo na poznavanju količine hranjivih tvari u obroku - nego i na njihovim dinamičkim svojstvima (dinamika probave) kao i raspoloživosti u probavnom traktu životinje u pojedinim fazama probave. Da bi imao dovoljno pokazatelja za efikasnu funkciju, CNCPS sistem, kroz operativan dio programa za hranidbu – AMTS, treba i čitav niz pokazatelja o proizvodnji, kretanju, raznim fiziološkim i zdravstvenim detaljima. Stoga je druga komponenta softwerski sustavi za upravljanje proizvodnim procesima.
Na taj način ovaj program – ili cijeli sistem – omogućava kontrolu nad ishranom – ne samo nad izradom obroka, nego i nad procesom probave i transformacije hranjivih tvari u krajnji proizvod koji životinja proizvodi.
Sano je osnovao ovaj laboratorij u suradnji sa vodećim svjetskim laboratorijem ovakve vrste, a to je Cumberland Valley Analytical Services (CVAS), Waynesboro, Maryland, USA.
Saznajte više o CVAS laboratoriju - preuzmite prezentaciju
CVAS obradi na svojoj matičnoj lokaciji godišnje preko 250.000 analiza, i još trostruki broj na satelitskim lokacijama diljem svijeta. CVAS je globalno zastupljen putem satelitskih lokacija te ima široko stručno znanje na području analize silaže. Pri tome se komponente osnovnog obroka još temeljitije ispituju na njihovu probavljivost, sadržaj aminokiselina i masnih kiselina. CVAS se ističe kvalitetom na najvišoj razini, brzom, točnom i povoljnom analizom obroka. Uređen, odnosno opremljen je prema CVAS uputama te radi prema visokim američkim standardima analize i kvalitete. U hrvatskom laboratoriju obavlja se priprema uzoraka i analiza najsuvremenijom NIR tehnikom. Nakon toga, CVAS procjenjuje utvrđene NIR podatke te izračunava sastojke. Standardiziran način rada i provjera vjerodostojnosti utvrđenih sadržaja jamče odgovarajuće rezultate analize.